MS OKA 18

Het motorschip schip de OKA 18 werd gebouwd in 1930 door de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij te Amsterdam. Destijds met de naam A.ANDREEV. In 1962 werd het schip omgedoopt tot OKA 18.

Vier jaar later op 22 januari 1966 kwam het schip ten noorden van Terschelling in aanvaring met én door toedoen van het Liberiaanse motorschip FLORA-M.

De OKA werd aan stuurboord geraakt, waarbij twee ruimen lek sloegen. Om te voorkomen dat het schip zou zinken zette de kapitein haar op het strand van Formerum aan de grond. De aangeboden hulp door het toegesnelde Terschellingse bergingsbedrijf Doeksen en de Duitse berger Bugsir werd in eerste instantie geweigerd. Er was namelijk al een Russische sleepboot opgeroepen om het schip in veiligheid te brengen.

Later moesten ze toch terugkomen van deze beslissing en werd het lloyds contract ondertekend, het bergen kon beginnen.

Nadat de bergingsschepen van Doeksen de FLORA-M naar IJmuiden hadden gesleept begonnen ze met het bergen van de OKA 18.

In de tussentijd verslechterde het weer en begon de machinekamer vol water te lopen. Aan boord blijven van de OKA 18 was geen optie en de bemanning werd aan boord gezet van de inmiddels gearriveerde Russische sleepboot.

Door het slechte weer brak het schip op 24 januari in tweeën en moest het als verloren worden beschouwd.

Nadat ze was gezonken bleven de doelmasten tot 1998 als een baken boven het water staan totdat ook zij de strijd met de verwoestende golven moesten opgeven.

Het verhaal van de OKA 18 wordt beeldende wijs verteld aan de hand van 4 zeer gedetailleerde modellen in onze raamkozijnen.

Contact

Heeft u nog vragen? Kom gezellig langs aan de bar, of neem contact met ons op doormiddel van een van de volgende manieren:

Adres

Molenstraat 17

8881 BR

West Terschelling

Volg ons